3D Printing in het algemeen

Bij de conventionele technieken zoals verspanen, ook wel ‘Subtractive Manufacturing’, wordt materiaal verwijderd van een basisvorm, waarna het uiteindelijke product ontstaat.

              

3D Printing is een techniek waarbij producten gemaakt kunnen worden enkel door toevoeging van materiaal, ook wel ‘Additive Manufacturing’ genoemd.

Dit kan het best omschreven worden als het laagje-voor-laagje opbouwen van een print.

Een reguliere (inkjet) printer zal enkel teksten of afbeeldingen in 2D, dus zonder hoogte, kunnen afdrukken op bijvoorbeeld een stuk papier. In 1 laag dus.

Bij 3D printen ligt dat net iets anders. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de hoogte. Oftewel de 3e dimensie.

Sliced Apple

 

Er wordt door het ‘stapelen’ van de laagjes een 3D vorm gecreëerd.Het ‘stapelen’ gebeurt door middel van het stapsgewijs verlijmen van een bepaald poeder of het aan elkaar versmelten van dunne kunststof strengen.

Waarom zou men een product maken, waarvoor eerst de helft weg gehaald dient te worden als het ook zonder afvalproducten kan?

 

 

Fused Deposition Modelling (FDM)

Het opbouwen van laagjes gebeurt hier door het aanvoeren van kunststof strengen, welke door verhitting vloeibaar worden. Een extrusiekop verhit het materiaal, veelal ABS of PLA, waarna de spuitmond het materiaal op een plateau of de vorige laag aanbrengt. Door afkoeling stolt het materiaal.

Door meerdere extrusiekoppen tegelijk te gebruiken kunnen meerdere kleuren of materialen geprint worden, waaronder materiaal voor ondersteuningsstructuren.

Creatr-3D-View-Right-Lights-on-409

De eigenschappen van het model zijn gelijk aan het printmateriaal.

ABS wordt veelal gebruikt in gebruiksvoorwerpen, speelgoed en autoindustrie. Het kenmerkt zich door hoge flexibliteit, uniforme mechanische eigenschappen en eenvoudige verwerkbaarheid.

PLA wordt gemaakt van natuurproducten en is biologisch afbreekbaar, mechanisch sterker dan ABS, echter minder flexibel.

Binnenkort is het tevens mogelijk om te printen in een op hout gebaseerd composietmateriaal. De eigenschappen en zelfs de geur komen overeen met echt hout.

Nylon behoort ook tot de mogelijkheden, informeer voor de mogelijkheden.

Toepassingen:

  • Prototypes
  • Functionele testmodellen
  • Gietmallen
  • Relatiegeschenken
  • Maquettes

Powder Binding Printing (PBD)

Laag voor laag wordt een speciaal soort poeder op een plateau aangebracht. Hierop wordt een bindmiddel, al dan niet in kleur op de poederlaag geprint. Vervolgens zakt het plateau en wordt de volgende laag poeder aangebracht waarop een nieuwe laag bindmiddel geprint wordt.

Doordat het model geheel omhuld is door poeder, zijn steunstructuren niet nodig. Nadat het complete model Z-corp 450geprint is, wordt het uit de poederbak genomen en dient het ontdaan te worden van resten poeder. Om de mechanische eigenschappen te verbeteren kan er geïmpregneerd worden met een gespecialiseerde impregnatievloeistof, een epoxyhars of een vloeibare wax. Dit is echter niet verplicht, maar wel aan te raden.

Voor grote omvang of veel kleine, identieke modellen is deze techniek het meest geschikt.

Toepassingen:

  • Maquettes
  • Full-color modellen
  • Visualisatiemodellen
  • Relatiegeschenken

Bron afbeeldingen: www.lpfrg.com & www.zcorp.com

3D Printing in beeld

3D Printing – Hoe werkt het?

FDM printer in werking